top of page

free horse style

"Úgy képezzük, hogy vágyjon rá, hogy foglalkozzunk vele!"

Rájöttem, hogy a lovak legnagyobb problémája hasonló a miénkhez:  olykor az analitikus elméjük helyett (amely elemez, mérlegel és döntést hoz) a reaktív dolgozik (ami öntudatlan, ingerreakció elven alapuló).

Sok múlt- és jelenbeli fájdalom, szorongás és meg nem értés befolyásolja cselekedeteiket, reakcióikat. A lovak munka közben sokszor nincsenek a jelenben, hanem valamelyik múltbéli, fájdalmas eseménynél vannak leragadva. Csak akkor tudnak tökéletesen dolgozni, ha az elméjüket a jelenben tartjuk.

Mondják, ha kantár, vagy kötőfék nélkül tanítunk egy lovat, akkor derül ki a partnerség valódisága. Szerintem ez nem teljesen igaz. Kötőfékkel és anélkül is lehet túlzottan nagy nyomást helyezni egy lóra és ezáltal megtörni őt. Ezért nem minden „természetes” lókiképzés természetes.

Amit egy ló felszerelés nélkül nem tud megcsinálni minden szituációban, az – Free Horse Style megközelítésből – nem igazi tudás. A felszereléssel történő munkának is lehelet könnyed kommunikációnak kell lennie.

 

Tisztelem a lovas sportágakat, mindegyikre szükség van. Azonban a természetes lovas a ló genetikájában levő tudást használja, azt hozza ki belőle. Ezért - függetlenül attól, milyen céllal lovagolunk - fel kell derítenünk és tiszteletben kell tartanunk a ló affinitását és képességeit.

A ló kiképzésének vezérfonala az, hogy a tényt külön kell választani a véleménytől. Ezáltal bíráljuk felül az eddigi elveket, hogy csak a tényekkel dolgozhassunk tovább. 

Tény: olyan valami, aminek létezését látható bizonyítékokkal lehet igazolni.

Vélemény: Olyan dolog, amely vagy valamiféle tényeken alapul - vagy nem.

Egy felületes tudású lovas nem feltétlenül látja, érti a különbséget a kettő között, ami gyakran félreértéseket és ezáltal számtalan negatív tapasztalatot eredményez.

 

Az a lovas azonban, aki ismeri a lóelme anatómiáját, mindent tud. Bármit meg tud tanítani könnyedén, barátságból, szeretetből. És ha ez sikerül, az maga a varázslat! Könnyebb elérni, mint gondolnánk, csak a megfelelő tudásra és helyes hozzáállásra van szükség.

Nem szeretnék minden lovasból felszerelés nélküli lovast csinálni. Én ezt csak azért csinálom így, hogy a lovasoknak megmutassam, mennyire le lehet finomítani egy lovat és milyen magas szintű partnerséget lehet elérni a közös munka során.

Célom az, hogy segítsek azoknak, akik vágynak egy ilyen kapcsolatra. Minden lovasnak, a saját álma függvényében.

- Török György -

bottom of page